Grčka konačno usvojila plan štednje

Bez autora
Jun 30 2011

Parlament Grčke konačno je juče usvojio novi plan oštre šednje, koji će zemlji obezbediti redovnu tranšu vrednu 12 milijardi evra od međunarodnih kreditora i spasiti je od bankrota. Plan štednje premijera Jorgosa Papandreua podržalo je 155 poslanika, dok je protiv glasalo 136 članova parlamenta.Usvajanje petogodišnjeg programa štednje, koji predviđa kresanje troškova, povećanje poreza i realizaciju sveobuhvatne privatizacije vredne 78 milijardi evra, jedan je od glavnih uslova da Grčka dobije redovnu (petu po redu) tranšu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka konačno usvojila plan štednjeParlament Grčke konačno je juče usvojio novi plan oštre šednje, koji će zemlji obezbediti redovnu tranšu vrednu 12 milijardi evra od međunarodnih kreditora i spasiti je od bankrota.

Plan štednje premijera Jorgosa Papandreua podržalo je 155 poslanika, dok je protiv glasalo 136 članova parlamenta, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na spikera grčkog parlamenta Filiposa Petsalnikosa.

Usvajanje petogodišnjeg programa štednje, koji predviđa kresanje troškova, povećanje poreza i realizaciju sveobuhvatne privatizacije vredne 78 milijardi evra, jedan je od glavnih uslova da Grčka dobije redovnu (petu po redu) tranšu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčki zakonodavci su juče razmatrali konkretne načine za uštedu 28 milijardi evra za pet godina pod pritiskom žestokih protesta u centru Atine.

Nakon što se Grčka našla na pragu bankrota,koji je mogao da izazove haos na finansijskim tržištima, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su zatražili od Atine da usvoji novi plan kresanja državnih rashoda i povećanja poreza, pre nego što joj odobre redovnu tranšu u okviru programa pomoći od ukupno 110 milijardi evra. Očekuje se da će MMF odobritu sledeću tranšu 5. jula, zahvaljujući kojoj će Atina izbeći bankrot, bar u prvo vreme.

Tržišta će posle toga da se usmere na drugi program pomoći Grčkoj, koja bi mogla takođe da bude u visini od 110 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik